İlk Yardım Eğitimleri

İlk yardım eğitimleri, kaliteli ve deneyimli eğitmen kadromuz tarafından verilmektedir. Yeni nesil öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı, modern sınıflardaki güncel mevzuata uygun eğitimlerimiz sayesinde yapılacak sınava kusursuz şekilde hazırlanacaksınız.

Eğitim sürecimiz boyunca konu anlatımlı kitaplar, denemeler, hap bilgiler ve hediye eğitimlerle sizleri destekliyoruz. Bu sürece dolu dolu hazırlanmanızı sağlarken, sınavı tek seferde geçmeniz için gereken katkıyı veriyoruz.

Erken kayıt indirimlerinden yararlanmak ve eğitimlerimize dair geniş bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlk Yardım Nedir?

Ani bir hastalık veya kaza durumunda, profesyonel sağlık ekibi gelene kadar, kişinin durumunun kötüleşmesinin engellenmesi için ilaçsız olarak yapılan müdahalelere ilk yardım denir. Bu müdahaleler, ilk yardım eğitimleri alan ve ilk yardımcı olarak nitelendirilen kişiler tarafından yapılmalıdır.

Olay anındaki müdahale, kazazede veya hastalanan kişinin durumunun stabil olması sağlanana kadar devam eder. Eğer kişinin durumu stabil olmazsa, yaşam belirtilerinin kaybolmaması için profesyonel sağlık ekibi gelene kadar müdahaleler sürer.

Ani gelişen hastalıklarda veya kazalarda, ilk yardım müdahalesinin ilk 5 dakikalık süreçte başlatılması son derece önemlidir. Ülkemizde yapılan araştırmalar, kazazedelerin ve acil olarak hastaneye kaldırılan hastaların %90’ına herhangi bir müdahale yapılmadığını göstermektedir. Bu araştırmalar, ilk yardım hizmetlerinin yetersizliğini gözler önüne sermektedir.

Yapılan bazı araştırmalar ise ilk 5 dakikada yapılan ilk yardım müdahaleleri sayesinde yaralı ölümlerinin yarısına yakınının engellenebileceğini göstermektedir. Bu alandaki eksiklik nedeniyle 6331 sayılı İSG Kanunu kapsamında ilk yardım eğitimleri zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre tehlike sınıflarına göre en az 1 ilk yardımcının bulundurulması gereken çalışan sayıları şu şekildedir:

  • Az tehlikeli: 20 çalışan

  • Tehlikeli sınıf: 15 çalışan

  • Çok tehlikeli sınıf: 10 çalışan

İlk Yardımcı Kimdir?

İlk yardımcı, alınan eğitimler sonucunda yapılan sınavı kazanan ve ilk yardımcı sertifikası alan kişidir. Bu sertifika ilgili kişinin, yaralılara veya hastalara, ilaç ve tıbbi araç-gereç kullanmadan, doğru müdahaleyi nasıl yapacağı konusunda uzmanlık sahibi olduğunu gösterir.

Akademimiz, ilk yardımın ne kadar önemli ve hayati olduğun biliyor ve bütün süreci büyük bir hassasiyetle planlıyor. Bakanlık tarafından ilk yardım eğitimleri verme konusunda yetkilendirilen kurumumuz, yüksek kalitede ilk yardım eğitimleri vererek toplum sağlığına direkt olarak katkı veriyor.

Deneyimli ve uzman kadromuzdan kaliteli eğitimler almak ve ilk yardımcı sınavına hazırlanmak için akademimizi tercih edebilirsiniz.

İlk Yardım Eğitimleri Nasıl Verilir?

İlk yardım eğitimleri, sadece bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilir. Bu eğitimleri verenlerin tamamının İlkyardım Eğitmeni Sertifikasına sahip olması gerekir.

Yetkilendirilmeyen kurum ve kişilerin verdikleri eğitimler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu eğitimlerden sonra ilk yardımcılık için sınava girilemez ve sertifika başvurusu yapılamaz.

İlk yardım sertifikası için eğitimler, gruplar halinde verilir. İlgili yönetmelik gereğince gruplar en fazla 21, en az ise 7 kişi olabilmektedir. 21 kişinin aşıldığı durumlarda ikinci grubun oluşturulması gerekir.

İlk yardım eğitimleri, diğer İSG kurslarından farklı olarak örgün olarak yapılır. Bilindiği gibi diğer İSG eğitimleri uzaktan yapılmaktadır. İlk yardım kursundaki eğitimlerin bir kısmının uygulamalı olması, eğitimlerin örgün olarak yapılmasını gerektirmektedir.

İlk Yardım Eğitimleri Konuları

Acil durumlarda doğru şekilde yapılan müdahale, hayat kurtarıcı bir etki gösterir. Bundan dolayı hangi durumlarda nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiği konusu, bu eğitimlerde detaylı olarak anlatılır. Konular, uygulamalı olarak işlenir.

Uzman ve deneyimli eğitmenlerimiz, gerçek hayatta karşılaşılabilecek olaylara karşı nasıl müdahale edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak anlatmaktadır. Eğitmenlerimiz bu süreçte hem sınava hem de gerçek dünyada karşılaşacağınız olaylarda doğru ilk yardım müdahaleleri yapmaya hazırlamaktadır.

Eğitim konuları ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

  • Genel İlkyardım Bilgileri

  • Kazazedenin Değerlendirilmesi

  • Olay Yerinin Değerlendirilmesi

  • Defibrillatör Cihazının Kullanımı

  • Temel Yaşam Desteği

  • Kanamalarda İlk Yardım

  • Yaralanmalarda İlk Yardım

  • Kırık ve Çıkıklarda İlk Yardım

  • Donmalarda İlk Yardım

  • Yanıklarda İlk Yardım

  • Sıcak Çarpmalarında İlk Yardım

  • Zehirlenmelerde İlk Yardım

  • Böcek Sokmalarında İlk Yardım

  • Bilinç Kayıplarında İlk Yardım

  • Boğulmalarda İlk Yardım

  • Hayvan Isırmamalarında İlk Yardım

  • Yabancı cisim kaçmaları

  • Hasta Taşıma Teknikleri

Kimler İlk Yardım Eğitimleri Alabilir?

İlk yardım eğitimleri almak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şu şekildedir:

  • İlk yardım konusunda gerekli bilgi ve donanıma sahip olmayı isteme

  • İlgili yönetmelik gereği ilk yardım eğitimi alması zorunlu olanlar

  • İlk yardımcı olarak görev yapmak isteyenler

Bu şartlarında birini sağlayanlar, ilgili eğitimleri alabilir. Görüleceği üzere bu eğitimler gönüllülük esasına dayalıdır. Fakat İlgili yönetmelik, çalışan sayısına bağlı olarak iş yerlerinde kaç tane zorunlu ilk yardımcı bulunmasını açıklamıştır. Bu kapsamdaki iş yerlerinde, çalışanların bir kısmı için ilgili eğitimler zorunludur.

Az tehlikeli sınıfta her 20, tehlikeli sınıfta her 15 ve çok tehlikeli sınıfta her 10 çalışan için en az 1 ilk yardımcı bulunması zorunludur. Çalışan sayısının az olması durumunda da en az 1 ilk yardımcı bulunmalıdır.

İlk yardım eğitimi almak için adayların sunması gereken evraklar, şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • 1 adet vesikalık fotoğraf

Bu şartlarında birini sağlayanlar, ilgili eğitimleri alabilir. Görüleceği üzere bu eğitimler gönüllülük esasına dayalıdır. Fakat İlgili yönetmelik, çalışan sayısına bağlı olarak iş yerlerinde kaç tane zorunlu ilk yardımcı bulunmasını açıklamıştır. Bu kapsamdaki iş yerlerinde, çalışanların bir kısmı için ilgili eğitimler zorunludur.

Az tehlikeli sınıfta her 20, tehlikeli sınıfta her 15 ve çok tehlikeli sınıfta her 10 çalışan için en az 1 ilk yardımcı bulunması zorunludur. Çalışan sayısının az olması durumunda da en az 1 ilk yardımcı bulunmalıdır.

İlk yardım eğitimi almak için adayların sunması gereken evraklar, şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • 1 adet vesikalık fotoğraf

  • İlk yardım sertifikası

İlk Yardımcı Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım eğitiminden sonraki 30 gün içerisinde kursiyerlerin sınava girmesi gerekir. Bu süreçte sınava girmeyen adayların aldıkları eğitimler geçersiz sayılır ve bir anlamda eğitimler boşa gider.

Sınav, eğitim kurumları ile İl Sağlık Müdürlüklerinin planlaması kapsamında yapılır. Sınav tarihi ve yeri bu şekilde belirlendikten sonra sınava teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilir.

Kursiyerlerin 2 defa sınava girme hakkı vardır. İlk seferde başarısız olanlar, 2.defa sınava girerek ilk yardım sertifikasını alabilir.

Sınavı başarı ile geçen adaylar ilk yardımcı sertifikası almaya hak kazanır. Bu sertifikanın süresi 3 yıldır. 3 yılın ardından değerlendirme sınavı yapılır ve bunun sonucuna göre güncelleme eğitimleri verilir. Güncelleme eğitimleri, normal eğitimlerin yarısı kadardır.

Kurumumuz, tüm bu süreçlerde sizlere rehberlik etmekte ve süreci sizler için kolaylaştırmaktadır. Deneyimli ve uzman kadrolarımızın verdiği kaliteli eğitimlerle sınavı tek seferde geçeceksiniz. Erken kayıt avantajlarından yararlanmak ve ilk yardım eğitimleri hakkında detaylı bilgiler almak için bizimle istediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Mesleki Belgelendirme: Mektup Icon

Bizimle iletişime geçin

Detaylı bilgi ve kampanyalarımızdan yaralanmak için hemen bize ulaşın